Rosenbröd
Just nu håller jag på med brödbaket här hemma! Rosenbröd fast utan frön kör vi med!
ca 20 st
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
½ dl strösocker
ca 7 dl vetemjöl
Såhär gör du:
Smält smöret och slå samman mjölken. Värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, alt och socker. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen smidigt och blank. Låt stå och jästa övertäckt i ca 10 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela degen i 20 likadana bitar. Klipp ett kryss i varje bulle och låt dom stå och jäsa på plåten i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och eventuellt vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.